Lic. Personlig Tränare/Fystränare - En Svensk Klassiker 2017 & 2018 - Hockeydomare OS 2018


@virrejohansson

Säsongen 2017/2018 kan kicka igång !

Alla möjliga olika sorters tester är nu genomförda och säsongen 2017/2018 kan kicka igång. Augusti har varit en påfrestande månad med en rad olika fysiska tester vid olika tillfällen. Vi hann knappt hem från Schweiz innan det var dags att packa trunken och åka till Tranås för att genomföra vår Förbundskurs i samband med damernas 4 nations turnering. Även denna gång genomförde vi fystester, regelprov och hade genomgångar, diskussioner. Vi fick jobba med ett par olika case som har uppstått och hur man löser situtaionen. Mycket givande diskussioner och man får tänka efter. Vi dömde även fyrdomars under turneringen vilket var ett ypperligt tillfälle inte minst för HD. Det är inte många tillfällen som ges med fyrdomars så det är guld värt när vi får göra det i och med att det är så vi jobbar på A-turneringarna internationellt. Under lördagen kom det sex tjejer som idag är aktiva domare på distriktsnivå för att få en inblick i hur det är att vara damdomare. De fick genomföra samma tester som vi gör, regelprov, diskutera case och få mer information av de som var där och ledde helgen. De tittade på matcher och vi fick chansen att samtala under Sverige-Finalnd matchen. Jag hoppas att tjejerna fick inspiriation att fortsätta sina domarkarriärer och blev än mer motiverade. Är man redo att lägga ner tid att utvecklas så har man stora möjligheter att nå långt som domare och att egentligen få ha världen som sin arbetsplats är få för unnat !
 
Hur som helst så är det nu skönt att kunna lägga fokus på säsongen och det som man har framför sig. Jag har jobbat hårt med fysen under den gågna sommaren och det har lönat sig. Jag har lyckats bra med konditionen trots min rehab för knät. Det känns skönt att jag nu ocskå kan fokusera på att träna och inte nästintill bara köra rehab. Jag ligger efter i vissa bitar vilket är naturligt, men det ska bli skönt att kunna lägga en plan för hösten för att successivt kunna komma dit jag vill vara.  
 
 
 Nu kör vi !

Från en camp till en annan !

För en vecka sedan åkte jag till Magglingen i Schweiz för att delta i en camp bestående av teambuidling, fystester, teori, förberedande info inför OS. Det blev en tidig morgon under onsdagen och jag mötte upp de andra svenksa deltagarna på Arlanda för att flyga till Zurich där samtliga deltagare samlades upp. Lite drygt en timme i buss innan vi kunde nå Magglingen och Schweiziska Olympiska testcenter.
 
Vi var på en liknande camp för två år sedan och nu hade man givetvis lite mer koll på vad som skulle hända och var alla de olika byggnaderna låg. Många höjdmeter för att ta sig till medicinska centret för att göra bodyscan och ännu fler för att komma till idrottscentert för de fysiska testerna.
 
Förutom att vi testades av fysiskt var det teambuilding aktiviteter och satan vilken träningsvärk man kan få av att intensivt kasta en tennisboll långt i 5minuter. Det var blandade sportgrenar, kommunikation, mind-game och en skopa glada miner :) Till teambuildingen hörde också att vi under lördagen spelade en hockeyturnering, vilket var väldigt roligt, även om det är ovant.
 
Så hur gick fystesterna? Om jag jämför med resultatet för två år sedan har jag förbättrats på det jag "ska" och löpningen blev såklart tufft att slå. Men jag har ändå inte tappat så oerhört mycket i varken spänst, explosivitet trots min knäskada. Jag pushade dock knät lite för hårt under testdagen med hopptesterna, agility och det straffade sig under yo-yo i vändingarna. Även om man alltid vill se en förbättring på allt, får man också ta in omständigheterna. Det är väl ganska självklart, att har man inte kunnat träna på normalt mer än rehab och cykel under två somrar så kan man heller kanske inte räkna med mirakel. Det är ju så att man blir bra på det man tränar på. 
 
Jag ser resultaten som en hjälp i min fortsatta utveckling och träningsplanering vilket är guld värt.
 
Alla svenskar som deltog på campen,
Katarina Timglas, Marcus Linde, Tobias Björk, Lins Öhlund, Veronica Joahnsson, Gabriella Grahn

 Alla deltagare. Mer om campen kan ni läsa HÄR
 
 
 
Hinner knappt landa hemma innan det är dags att fara iväg på nästa camp. Imrogon (torsdag) åker jag till Tranås för att döma 4 nations (damer) och vi kommer iår kombinera turneringen med damernas domarkurs. Helgen kommer innehålla fystester (igen...), regelprov, teori och döma matcher. Det blir en weekend i Tranås med damdomarna och vi kommer iår också få några nya ansiktet att bekanta oss med. Spännande.
 
Så vi kan väl nästan säga att säsongen 2017/2018 har kickat igång ;)
 
Bild från VM Plymouth 2017.
Foto: IIHF
 

Summering av veckan

Utmaningar. Det känns som att den här veckan har bestått av flertalet utmaningar. Började i måndags med att köra igång löpningen med backintervaller, utmanade mig på km 3000m, MTB tränade under torsdagen och under lördagen cyklade jag 1572 MTB Challenge i Motala och avslutningsvis idag (söndag) sprang jag 3000m med div1 domarna. Men vi börjar med en liten rapport om gårdagens lopp.
 
Jag ville som sagt slå min tid från förra året då jag cyklade samma lopp. Vi var i god tid i Motala och kunde fixa ordning det sista innan det var dags för oss att starta. Trots en god natts sömn kände jag mig riktigt seg. Starten på gärdet gick och den biten är tung. Men försökte köra på så jag kunde ha en bra utång när vi rullade ner för gärdet och in på cykelvägen. Försökte komma in i tempo, men det var riktigt segt. Flåset fick jobba rejält och det sög i benen från början. Det är lite sådä mentalt jobbigt att redan efter 5km känna syra i benen och man får jobba rejält, bara 35km kvar.
 
Jag försökte borra ner huvudet och intala mig själv att jag orkar, kan och att det är kul. Det kommer partier som går fort och som är roliga och man glömmer bort smärtan för en stund vilket hjälper. Man hittar lite energi och tycker det är kul igen. Ja så gick det upp och ner i humöret och hällregnet som vräkte ner gjorde så att det sög ännu mer energi. Jag ville gärna slå min tid men det började sina ur mina händer när skogspartierna blev energislukare av regnet. Då ska vi inte snacka om Övralidsbacken. Vi kom samman med 67/90km åkarna och där fick jag lite draghjälp då jag mestadels åkte själv. Dom åker fort och jag visste att jag behövde hänga på så gott jag kunde för att hållla tempo om jag skulle slå tiden. Vi kommer in i Varamon och om jag trampar på, och jag kommer in i mål på tiden 1:56:56 och jag slog både tid och placering från förra året ! Mission complete ! Trött.
 
Innan start på 1572 MTB Challenge 40km
 
Jodå hjärtat fick jobba under loppet.... pjuuw
 
Glad !
 
2:a plats i Dam Motion 40km
 
Ja nu kunde man ju tro att det var slut på fysiska aktiviteter för denna vecka och slut på utmaningar. Icke sa nicke. Idag (söndag) skulle tester med div1 domarna genmföras med bla 3000m löpning (cooper). Min plan var inte att jag skulle springa idag i och med att jag sprang i ondags och haft ett tufft schema denna vecka. Tänkte väl att jag mest skulle supporta dom andra men värmde ändå upp och benen var inte att leka med. Tunga. Var osäker ända in till det att starten gick om jag skulle springa. Men det slutade med att jag ställde mig på startlinjen och tänkte att det blir ett bra träningspass för löpningens skull. Vi satte fart och höll bra tempo. Visste att jag var tvungen att hänga på Mr Grillkung om jag ville komma under 13min (vilket jag aldrig trodde jag skulle göra idag) Vi gick ut hårt de första 2,5 varven innan jag fick sänka tempot lite grann för att överleva. Flåset kändes okej, men benen var riktigt tunga ! Följande 3 varven är likartade i tempo och smärta nu återstår 2 varv. Jag inser att jag måste upp lite grann i tempo om jag ska under 13. Så vad gör man inte? Man får trycka på lite till av det som egentligen inte finns. Överlever näst sista varvet, nu är det "bara" 400m kvar och det är väldigt långt i det här sammanhanget. Men vet att jag måste hålla tempo och gärna öka ytterligare. När det återstår ca 120m inser jag att håller jag i tempot nu kommer jag klara det !
 
Helt jävla sinnesjukt ! Idag sprang jag 3000m på samma bana med mer vind än i osndags på tiden 12:51 ! Alltså en förbättrning på 39sek! Det är lite ofattbart i min värld. Men jag är otroligt stolt över min prestation och att jag faktiskt tillslut ställde mig på startlinjen för att köra. Kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att jag skulle springa på den tid jag gjorde idag :) 
 
Efteråt följdes de övriga testerna, stående längdhopp, armhävningar och sit-ups. All done. Alla fysiska tester avklarade inför säsongen 2017/2018, eller ja en sanning med modifikation. Nu återstår det att åka till Schweiz 16-20aug för de fysiska testerna med IIHF. Där väntas bla spänst, bål, spring, agility och yo-yo, och helgen efter det kan det vara tester i samband med damkursen. Sen kan säsongen dra igång :)
 
Så himla skönt att löpformen visar sig vara där också !